lunes, 2 de junio de 2008

Palabras para escuchar, sin tiempo



TOTS SOM ANGELS

La vida pot ser similar a un riu que ens porta per diferents etapes: un tems per nàixer, un temps per viure i un temps per morir. Però no sempre el riu flueix tranquil, pot mostrar-nos la seva força descontrolada i negar-ho tot al seu pas. La mort es aquesta força descontrolada que sempre apareix sense avis i ens deixa perplexes.

La mort es una fase de la vida per la que no estem preparats i mes quant es la mort d’un infant. Es molt difícil d’entendre, perquè es antinatural que els pares enterrin els fills. Son els fills els que tenen que enterrar als pares

El naixement de un fill ve carregat de futur, de continuïtat. Al morir mort amb ell una part de tots, una part del futur col·lectiu s’enva amb ell.

I son tan fràgils quant neixen!. Tantes coses poden acabar amb la seva vida: malalties, accidents, negligències, etc.. Quant ja al néixer presenta seriosos problemes per sobreviure, Que es pot dir a una mare que veu impotent com cada dia va apagant-se la vida del seu fill? Que fer davant dels esforços d’aquesta mare per creure que la vida es mes forta que la mort? Com poder suportar un dolor profund i negre al veure que el seu petit esta lluitant, per viure i no se’n surt?. Que malgrat les bones intencions dels professionals que tenen cura del seu fill NO JA RES A FER per aturar la mort.

Podem entendre la mort de una persona gran que ha fet el seu camí, com el transit natural del riu que parlaven abans, però no es fàcil fer-se càrrec del sentiment de impotència davant del: NO JA RES A FER, HEM FET TOT EL QUE HA ESTAT A LES NOSTRES MANS,

El vell cavaller a “El septimo sello” jugava a escacs amb la mort, intentant infructuosament guanyar-li la partida. De la mateixa manera el personal sanitari te la il·lusió de fer escac- mat a la mort. Vanitat o il·lusió, la partida sempre esta guanyada per la mort, més a viat o mes tard.
Quin es el nostre paper com agents de salut? No tenim paraules de consol perquè tots estem indefensos emocionalment davant la impotència de la mort que no podem parar. Però , pot ser que solament cal seure al seu costat i mostrar-les que volem recalçar-los i acompanyar-los en el seu dolor, com ells han acompanyat al fill. Estar al seu costat per ajudar-los a expressar el seu dolor i ràbia, però també a ajudar-los a tornar a reconciliar-se amb la vida, a retrobar la pau interior.

Naim va néixer i va estar un temps molt valuós amb tots nosaltres. Varem compartir el seu dolor, les seves ganes de respirar, de tirar en davant. Varem patir perquè no sen sortia, pel dolor de la mare, per no saber com consolar-la.

Ens va deixar molt aviat però el van tenir. Va formar part de la seva família. Part de l’historia dels pares i els germans. Forma part de la meva historia.

El dolor per la seva curta estada, per tot el que no ha pogut fer, per tantes coses que la mare volia fer amb ell, i ja no les podran fer mai. Pels bons moments i pels plors, per les baralles i les coses no compartides amb els germans. Tot aquest dolor no pot esborrar que si va viure, va existir va estar amb nosaltres i el van estimar i ens va estimar.

La seva curta vida ha donat molt a tots. La mare podrà parlar de l’amor que va donar i va rebre. Els seus germans podran parlar d’ell al seus fills. En podem parlar avui d’ell.

Elisabeth Kübler-Ross ens diu que els nens quant moren (els petits del camp de concentració de Madjanek dibuixaven amb les seves ungles petites papallones abans d’entrar a les càmeres de gas) van a un lloc a on hi pau i amor incondicional, un lloc a on regna la pau, un lloc a un el temps no existeix. Que malgrat les dificultats dels pares per poder elaborar la tragèdia de la mort d’un fill, sempre pot sorgir una cosa positiva o negativa, compassió o odi, en tot cas l’elecció es nostra. Y ens recorda que cal gaudir de les flors que surten a la primavera desprès del gelat hivern, com un camp ple de margarites, amb fulles noves i tota la vida que es renova amb força al nostre voltant.

TOUS NOUS SOMMES ANGELES

La vie peut être semblable à une rivière qui nous apporte par différentes étapes : un tu crains pour naître, un temps pour vivre et un temps pour mourir. Mais toujours la rivière ne coule pas tranquille, peut nous montrer leur force désorganisée et le nier par tout à son pas. Le décès se cette force désorganisée qui apparaît toujours sans grand-père et nous laisse perplexes.

Le décès se une phase de la vie par laquelle ce ne sommes pas préparé et mois tout ce qui se le mort d'un enfant. Se très difficile à comprendre, parce que se antinaturel qui les pères enterrent les fils. Ce sont les fils ceux qui doivent enterrer aux pères

La naissance d'un fils est chargée de futur, de continuité. En mourant mort avec lui une partie de tous, une partie du futur collectif on va avec lui.

Et ils sont tellement fragiles combien naissent !. Tant de choses peuvent mettre un terme leur vie : des maladies, accidents, négligences, etc... Qu'est-ce qu'en naissant présente-t-il déjà des problèmes sérieux pour survivre, Qui peut être dit à une mère que voit-il impotent comme chaque jour est éteintes la vie de son fils ? Que faire devant les efforts de cette mère pour croire que la vie se plus forte que le décès ? Comment pouvoir supporter une douleur profonde et noire en voyant que son petit combat, pour vivre et n'est-il pas capable de gagner la bataille au décès ? Que malgré les bonnes intentions des professionnels qui ont prêtre de leur fils NAGE NON DÉJÀ FAIRE pour arrêter le décès.

Nous pouvons comprendre le décès d'une grande personne qui a fait son chemin, comme le transit naturel de la rivière qui parlaient avant, mais non se facile de se charger du sentiment d'impotence devant de le : NAGE NON DÉJÀ FAIRE, AVONS FAIT TOUT CE QUI A ÉTÉ à NOS MAINS,

Le vieux chevalier "au septième timbre" jouait à des échecs avec le décès, en essayant infructueusement de lui gagner le départ. La même manière le personnel sanitaire thé l'illusion de faire jaque - du maté au décès. Vanité ou l'illusion, le départ est toujours gagné par le décès, plus rapide ou mois il tarde.

Que se notre rôle comme agents de santé ? Nous n'avons pas de mots de réconfort parce que tous nous sommes sans défense émotionnellement devant l'impotence du décès que nous ne pouvons pas arrêter. Mais, il se peut qui manque seulement convenir à son côté et les montrer celles que nous voulons leur soutenir et accompagner les dans leur douleur, comme ils ont accompagné au fils. Être à son côté pour les aider à exprimer sa douleur et rage, mais aussi à les aider à être réconcilié à nouveau avec la vie, à rencontrer à nouveau la paix intérieure.

Naim est né et nous a été un temps très précieux avec tous. Nous partageons leur douleur, ses désirs de respirer, de jeter dans en avant. Nous avons souffert parce qu'il n'était pas capable de remonter, par la douleur de la mère, pour ne pas savoir comme la consoler.

Il nous a laissées très tôt mais ils l'ont eu. Il a fait partie de sa famille. Une partie l'histoire des pères et des frères. Manière part de mon histoire.

La douleur par son court séjour, par tout ce qu'il n'a pas pu faire, par tant de choses que la mère voulait faire avec lui, et déjà ne pourra jamais les faire. Pour les bons moments et pour les pleurs, par les luttes et les choses non partagées avec les frères. Toute cette douleur ne peut pas effacer qui si elle a vécu, a existé a été avec nous et ils l'ont estimé et il nous a estimées.

Sa courte vie a donné beaucoup à tous. La mère pourra parler de l'amour qu'elle a donné et a reçu. Ses frères pourront parler de lui à aux sien des fils. Nous pouvons aujourd'hui parler de lui. Elisabeth Kübler-Ross nous dit que les enfants combien meurent (ce qui est petits du domaine de concentration de Madjanek dessinaient avec leurs petits ongles des papillons avant d'entrer aux chambres de gaz) ils vont à un lieu où paix et amour inconditionnel, un lieu où règne la paix, un lieu l'au temps n'existe pas. Qui malgré les difficultés des pères pour pouvoir élaborer la tragédie de du morte d'un fils, peut toujours apparaître une chose positive ou négative, compassion ou haine, en tout cas la leçon se le nôtre. Et nous il rappelle qu'il manque jouir des fleurs qui salent au printemps détaché de l'hiver congelé, comme un domaine plein de marguerites, avec des feuilles nouvelles et toute la vie qui est renouvelée autour avec force à le nôtre

TODOS SOMOS ANGELES


La vida puede ser similar a un río que nos trae por diferentes etapas: uno temes para nacer, un tiempo para vivir y un tiempo para morir. Pero no siempre el río fluye tranquilo, puede mostrarnos su fuerza descontrolada y negarlo todo a su paso. La muerte se esta fuerza descontrolada que siempre aparece sin abuelos y nos deja perplejas.

La muerte se una fase de la vida por la que no estamos preparados y mes cuanto se la muerto de un niño. Se muy difícil de entender, porque se antinatural que los padres entierren los hijos. Son los hijos los que tienen que enterrar a los padres

El nacimiento de un hijo viene cargado de futuro, de continuidad. Al morir muerto con él una parte de todos, una parte del futuro colectivo se va con él.

Y son tan frágiles cuánto nacen!. Tantas cosas pueden acabar con su vida: enfermedades, accidentes, negligencias, etc.. Cuánto ya al nacer presenta serios problemas para sobrevivir, Que se puede decir a una madre que ve impotente como cada día va apagándose la vida de su hijo? Que hacer delante de los esfuerzos de esta madre para creer que la vida se mas fuerte que la muerte? Cómo poder soportar un dolor profundo y negro al ver que su pequeño esta luchando, para vivir y no es capaz de ganar la batalla a la muerte? Qué a pesar de las buenas intenciones de los profesionales que tienen cura de su hijo NO YA NADA A HACER para parar la muerte.

Podemos entender la muerte de una persona grande que ha hecho su camino, como el transito natural del río que hablaban antes, pero no se fácil hacerse cargo del sentimiento de impotencia ante del: NO YA NADA A HACER, HEMOS HECHO TODO LO QUE HA ESTADO A NUESTRAS MANOS,

El viejo caballero a "El séptimo sello" jugaba a ajedrez con la muerte, intentando infructuosamente ganarle la partida. De la misma manera el personal sanitario té la ilusión de hacer jaque- mate a la muerte. Vanidad o la ilusión, la partida siempre esta ganada por la muerte, más pronto o mes tarde.

Qué se nuestro papel como agentes de salud? No tenemos palabras de consuelo porque todos estamos indefensos emocionalmente ante la impotencia de la muerte que no podemos parar. Pero , puede ser que solamente hace falta sentar a su lado y mostrarlas que queremos apoyarles y acompañarles en su dolor, como ellos han acompañado al hijo. Estar a su lado para ayudarlos a expresar su dolor y rabia, pero también a ayudarlos a volver a reconciliarse con la vida, a reencontrar la paz interior.

Naim nació y estuvo un tiempo muy valioso con todos nosotros. Compartimos su dolor, sus ganas de respirar, de echar en delante. Padecimos porque no era capaz de remontar, por el dolor de la madre, por no saber como consolarla.

Nos dejó muy pronto pero lo tuvieron. Formó parte de su familia. Parte de la historia de los padres y los hermanos. Forma parte de mi historia.

El dolor por su corta estancia, por todo lo que no ha podido hacer, por tantas cosas que la madre quería hacer con él, y ya no las podrán hacer nunca. Por los buenos momentos y por los llantos, por las peleas y las cosas no compartidas con los hermanos. Todo este dolor no puede borrar que si vivió, existió estuvo con nosotros y lo estimaron y nos estimó.

Su corta vida ha dado mucho a todos. La madre podrá hablar del amor que dio y recibió. Sus hermanos podrán hablar de él al suyos hijos. Podemos hablar hoy de él.
Elisabeth Kübler-Ross nos dice que los niños cuánto mueran (los pequeños del campo de concentración de Madjanek dibujaban con sus uñas pequeñas mariposas antes de entrar a las cámaras de gas) van a un lugar donde paz y amor incondicional, un lugar donde reina la paz, un lugar a uno el tiempo no existe. Que a pesar de las dificultades de los padres para poder elaborar la tragedia de la muerto de un hijo, siempre puede surgir una cosa positiva o negativa, compasión u odio, en todo caso la lección se nuestra. Y nos recuerda que hace falta disfrutar de las flores que salen a la primavera desprendido del helado invierno, como un campo lleno de margaritas, con hojas nuevas y toda la vida que se renueva con fuerza a nuestro alrededor


Carme Tello
Psicòleg


Fue leído en el acto de presentación del cuento

1 comentario:

Anónimo dijo...

Gracias Carmen por haber formado parte en la presentación de este nuevo cuento de la Luna, tus bellas palabras y el sentimiento que de ellas emanaban envolvieron a la sala de dulcura, sabiduría y carño. Gracias Carmen por tu profesionalidad y amistad. Toñy Castillo